Οι πιο δημοφιλείς κλώνοι του Scrabble

Το Scrabble είναι ένα από τα πιο αντιγραμμένα επιτραπέζια παιχνίδια στον κόσμο. Ορισμένοι από τους κλώνους είναι αντίγραφα σχεδόν πανομοιότυπα, διατηρώντας όλα τα χαρακτηριστικά του πρωτότυπου. Άλλα διαφέρουν τόσο πολύ, που ορισμένοι παίκτες δεν συνειδητοποιούν καν ότι έχουν εμπνευστεί από το παιχνίδι που σχεδιάστηκε πριν από χρόνια από τον Alfred Butts.

Το 1931 ο Alfred Butts σχεδίασε το Scrabble ως ένα παιχνίδι που θα αποτελεί σύνθεση των καλύτερων χαρακτηριστικών όλων των επιτραπέζιων παιχνιδιών που υπήρχαν πριν από αυτό. Όπως φάνηκε μετά από χρόνια, αυτό το κατάφερε εξαιρετικά. Γι’ αυτό και οι δημιουργοί πολλών παρομοίων παιχνιδιών, προσπαθούν να ακολουθούν το παράδειγμά του. Ορισμένοι από τους κατασκευαστές δημιουργούν απομιμήσεις που βρίσκονται στα όρια παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ άλλοι εμπνέονται ελαφρά από το πρωτότυπο Scrabble, αντλώντας από αυτό τα καλύτερα στοιχεία του παιχνιδιού, αλλά επίσης προσθέτοντας νέα που εκσυγχρονίζουν το παιχνίδι, το εμπλουτίζουν με περισσότερα στοιχεία τύχης, σεναρίου ή… εισάγοντας μικροπληρωμές. Έτσι ακριβώς. Πολλοί από τους κλώνους του Scrabble που κατασκευάζονται σήμερα δεν προσαρμόζονται σε ένα open source μοντέλο, όπως για παράδειγμα το Literaki, αλλά σε άμεσες ή έμμεσες πληρωμές. Φυσικά δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό, αρκεί τα παιχνίδια να διατηρούνται τουλάχιστον σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Χειρότερο είναι αν πρόκειται για μία εξαιρετικά απλή κατασκευή που δεν προσφέρει ευχαρίστηση, έστω ελαφρά συγκρίσιμη με το παραδοσιακό Scrabble. Αυτά που αναφέρονται στην παρακάτω λίστα είναι παιχνίδια υψηλής ποιότητας, που όχι μόνο πλησιάζουν τον θρύλο του παιχνιδιού, αλλά και ανταγωνίζονται μαζί του. Πολλά από αυτά μπορείτε να τα βρείτε σε ηλεκτρονική έκδοση, ενώ μερικά και σε εφαρμογές για κινητά. Έτσι, μπορείτε να έχετε το Σκραμπλ κυριολεκτικά – πάντα κοντά σας.

Words of Wonder

Βαθμός συγγένειας με το Scrabble: ξαδέλφια

Γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά και ισπανικά

Είδος παιχνιδιού: εφαρμογή για κινητά

Στο Words of Wonder έχουμε να κάνουμε με μικροπληρωμές, αλλά δεν είναι υποχρεωτικές για να ξεκινήσει το παιχνίδι. Οι παίκτες μπορούν να συναντήσουν 600 επίπεδα στα οποία θα πρέπει να αναζητήσουν λέξεις στο ταμπλό. Η εφαρμογή αυτή μπορεί να συγχωνευθεί με τον λογαριασμό σας στο facebook ώστε να αντιμετωπίσετε τους φίλους σας. Ιδιαίτερη σημασία έχει εδώ το τακτικό στοιχείο. Δεν είναι ωστόσο ένα παιχνίδι στο οποίο μπορεί να γίνετε αμέσως πρωταθλητές – όπως σε πολλές παρόμοιες εφαρμογές έτσι και εδώ, για να φτάσετε σε ένα προχωρημένο επίπεδο, ακόμη και αν περάσετε όλες τις αποστολές στο 100%, χρειάζεστε πολύ χρόνο.

Literaki

Βαθμός συγγένειας με το Scrabble: παιδί από παράνομη σχέση

Γλώσσες: πολωνικά, αγγλικά

Είδος παιχνιδιού: μέσω προγράμματος πλοήγησης

Το παιχνίδι Literaki στην αρχή γνωστό και ως «Szkrable» ήρθε σε σύγκρουση με τον ιδιοκτήτη της μάρκας Scrabble. Ο δημιουργοί, για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο, άλλαξαν ελαφρά το όνομα και κυκλοφόρησαν την έτοιμη έκδοση με δωρεάν άδεια. Στο Literaki λοιπόν, όχι μόνο μπορείτε να παίξετε δωρεάν, αλλά και να γνωρίσετε τον πηγαίο κώδικα, να τον χρησιμοποιήσετε για τις δικές σας παραγωγές και να τον τροποποιήσετε. Στο kurnik.pl το παιχνίδι αυτό έχει συγκεντρώσει χιλιάδες θαυμαστές. Εκεί διοργανώνονται διαγωνισμοί και πρωταθλήματα, ενώ οι παίκτες συναντιούνται επίσης και ζωντανά. Είναι μία από τις πιο μακροχρόνιες εν ενεργεία κοινότητες λεκτικών παιχνιδιών, όχι μόνο στην Πολωνία, αλλά και στον κόσμο.

Snippets

Βαθμός συγγένειας με το Scrabble: μακρινή συγγένεια

Γλώσσες: αγγλικά

Είδος παιχνιδιού: παραδοσιακό επιτραπέζιο

Το Snippets είναι ένα παιχνίδι εμπνευσμένο σε πολύ μικρό βαθμό από το Scrabble. Το έτος 2017, αναγνωρίστηκε από έναν σύλλογο επιτραπέζιων παιχνιδιών ως την ανακάλυψη της χρονιάς. Το Snippets είναι σύντομες συστοιχίες γραμμάτων. Στόχος κάθε παίκτη είναι να ψάχνει και να εισάγει όλες τις λέξεις που τις περιέχουν. Στην περίπτωση του snippet στην πολωνική έκδοση «elk» θα είναι π.χ. «wielki», «wielkoobszarowy», «szelka», «belka» και απλά «elka». Βαθμούς κερδίζει αυτός που θα καταφέρει να γράψει περισσότερες λέξεις σε διάστημα 60 δευτερολέπτων. Απλό, έτσι; Μα πόσο συναρπαστικό!

Dabble

Βαθμός συγγένειας με το Scrabble: απόγονος

Γλώσσες: αγγλικά

Είδος παιχνιδιού: παραδοσιακό επιτραπέζιο

Στο Dabble μπορούν να παίξουν από δυο έως πέντε παίκτες. Αυτοί ανταγωνίζονται σχηματίζοντας λέξεις αποτελούμενες από δυο έως έξι γράμματα. Για να κερδίσει ένας παίκτης πρέπει να σχηματίσει και τις πέντε – μία δυο γραμμάτων, τριών γραμμάτων, τεσσάρων γραμμάτων, κλπ. Για να το καταφέρει έχει πέντε λεπτά. Στο παιχνίδι αυτό χρησιμοποιούνται πλακίδια πολύ παρόμοια με αυτά του Scrabble, ο τρόπος βαθμολόγησης όμως είναι διαφορετικός. Διαφορετικός είναι επίσης ο αριθμός των μεμονωμένων γραμμάτων. Η ικανοποίηση όμως που προσφέρει το παιχνίδι είναι σίγουρα παρόμοια!

Big Boggle

Βαθμός συγγένειας με το Σκραμπλ: μικρότερος αδελφός

Γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, πολωνικά, ρωσικά, γερμανικά, πορτογαλικά

Είδος παιχνιδιού: μέσω προγράμματος περιήγησης, εφαρμογή για κινητά

Στο παιχνίδι αυτό στόχος ενός παίκτη είναι να βρει μία λέξη με καλύτερη βαθμολογία (συνήθως παίζει ρόλο το μήκος της) σε έναν πίνακα 5×5, πάντα γεμάτο με πλακίδια με μεμονωμένα γράμματα. Μπορείτε να σχηματίσετε λέξεις διαγώνια, οι οποίες βαθμολογούνται και καλύτερα. Οι παίκτες εκτελούν τις κινήσεις τους εναλλάξ, έως ότου φτάσουν στο προκαθορισμένο από την αρχή όριο κινήσεων ή τον χρόνο. Το παιχνίδι αυτό έχει επίσης μερικές παραλλαγές – σε μερικές από αυτές οι παίκτες ανταγωνίζονται στον ίδιο πίνακα, ψάχνοντας για όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις, ενώ σε ορισμένες ο πίνακας είναι μικρότερος (4×4 ή ακόμη και 3×3).

Παρακάτω είναι μια λίστα με ιστοσελίδες scrabble σε άλλες γλώσσες που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.

www.scrabble–word–finder.com

www.licznik-słów.pl

www.tricher-au-scrabble.net

www.wordlist.eu

www.aide-scrabble.fr

www.scrabblemania.pl

www.scrabblemania.fr

www.scrabblemania.de

www.scrabblemania.nl

www.scrabblemania.net

www.scrabblemania.it

www.scrabblemania.dk

www.scrabblemania.es