Το Scrabble, δηλαδή όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον σχηματισμό λέξεων από γράμματα.

Το Scrabble (μαζί με τις παραλλαγές του) είναι το δημοφιλέστερο παιχνίδι λέξεων στον κόσμο. Σε ορισμένους Πολωνούς χρήστες του Διαδικτύου μπορεί αναγνωρίζεται και με την ονομασία «Literaki». Με απλά λόγια, είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται στον σχηματισμό λέξεων από γράμματα. Φυσικά η τέχνη του παιχνιδιού Scrabble είναι πολύ πιο περίπλοκη απ’ ότι μπορεί αρχικά να φαίνεται. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε όχι μόνο όσο το δυνατόν περισσότερες περίπλοκες λέξεις, αλλά πρώτα απ’ όλα λέξεις δυο και τριών γραμμάτων και τους κανόνες κλίσης τους.Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η δυνατότητα σχηματισμού όσο το δυνατών περισσότερων αναγραμμάτων. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι το Scrabble είναι ένα παιχνίδι μόνο για επαγγελματίες – ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτού του παιχνιδιού είναι η ευελιξία του – είναι κατάλληλο για απολύτως αρχάριους αλλά και για παίκτες με σημαντική εμπειρία. Και οι δυο αυτές ομάδες μπορούν να βρουν σημαντικές πληροφορίες στο Scrabblemania!

Πότε γεννήθηκε το Scrabble;

Το παιχνίδι αυτό δημιουργήθηκε το 1931, κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο έτος θα γιορτάσει τα 90α γενέθλιά του. Το Σκραμπλ αρχικά ονομαζόταν «Criss-Cross». Την ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου παιχνιδιού λέξεων την είχε ο αρχιτέκτονας Alfred Mosher Butts.Αυτός ο άντρας ο οποίος κατάγονταν από το Rhinebeck της Νέας Υόρκης δεν εργαζόταν εκείνη την εποχή πάνω στο επάγγελμά του, γι’ αυτό και αποφάσισε να αναζητήσει έναν άλλο τρόπο απόκτησης εισοδήματος με την ιδέα ενός πρωτότυπου επιτραπέζιου παιχνιδιού. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι εμπνεύστηκε από το παιχνίδι λέξεων «Χρυσός Σκαραβαίος» του Edgar Allan Poe. Ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας βιβλίων τρόμου, δημιούργησε μία ιστορία στην οποία ο κύριος χαρακτήρας αναγκάστηκε να λύσει ένα παιχνίδι λέξεων για να αποκτήσει τον θησαυρό. Έπρεπε να χρησιμοποιήσει την νοητική ταχυδακτυλουργία με μεμονωμένα γράμματα του αλφάβητου.

Ο Alfred Butts σχεδίασε να ονομάζει το παιχνίδι ως «Lexuko», όμως οι κατασκευαστές το κυκλοφόρησαν ως «Criss Cross Words», το οποίο αντικατοπτρίζει καλύτερα τον σκοπό του παιχνιδιού στη δημιουργία λέξεων από γράμματα. Δυστυχώς (όπως αποδείχθηκε αργότερα, κυρίως για προσωπικούς λόγους), οι κατασκευαστές αγνόησαν πλήρως την εφεύρεση του Butts. Κατάφερε να πουλήσει τα δικαιώματα του παιχνιδιού μετά από μακρά αναζήτηση στον δικηγόρο James Brunot. Παρεμπιπτόντως, ο δημιουργός βελτίωσε το παιχνίδι και του άλλαξε για μια ακόμη φορά το όνομα στο γνωστό μας «Scrabble».

Διανομή γραμμάτων σκραμπλ

Η διάταξη των γραμμάτων στο παιχνίδι ήταν ακριβώς η ίδια με τη διάταξη των γραμμάτων σε μία από τους τίτλους του «New York Times». Από εκείνη τη στιγμή ο αριθμός των πλακιδίων με μεμονωμένους χαρακτήρες του αλφάβητου δεν έχει αλλάξει. Τουλάχιστον, όσον αφορά την αγγλική έκδοση, γιατί κάθε γλώσσα στην οποία κυκλοφόρησε η παραλλαγή του Scrabble (οι περισσότερες επίσημες – οι σημερινοί κάτοχοι των δικαιωμάτων της μάρκας κυκλοφορούν το παιχνίδι με την ίδια ονομασία σε όλο τον κόσμο).

Στην ελληνική γλώσσα η διάταξη των γραμμάτων είναι η εξής:

1 πόντος:Α (δώδεκα), Ο (εννέα), Ε (οκτώ), Ι (οκτώ), Τ (οκτώ), Η (επτά), Σ (επτά), Ν (έξι)

2 πόντοι:Ρ (πέντε), Κ (τέσσερα), Π (τέσσερα), Υ (τέσσερα)

3 πόντοι:Λ (τρία), Μ (τρία), Ω (τρία)

4 πόντοι:Γ (δύο), Δ (δύο)

8 πόντοι:Β (ένα), Φ (ένα), Χ (ένα)

10 πόντοι:Ζ (ένα), Θ (ένα), Ξ (ένα), Ψ (ένα)

0 πόντοι: λευκά (δύο)

Στην ξεκίνημα ενός παιχνιδιού Scrabble κάθε ένας από τους έως τέσσερις παίκτες τραβάει από την κληρωτίδα 7 πλακίδια με γράμματα. Αποστολή του είναι να τα τοποθετήσει στον πίνακα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίσουν μία λέξη που υπάρχει στα ελληνικά (χωρίς να είναι συντομογραφία ή κύριο όνομα). Μπορεί να είναι ανεξάρτητη (δηλαδή ο παίκτης να την σχηματίζει μόνο με τα γράμματα που έχει στη διάθεσή του) ή να δημιουργείται μέσω προσθήκης πλακιδίων σε μία λέξη που υπάρχει ήδη στον πίνακα. Μοναδική προϋπόθεση είναι η νέα λέξη να τέμνει ή να ακουμπάει τα γράμματα που βρίσκονται ήδη στον πίνακα και να τοποθετούνται κάθετα ή οριζόντια. Οι λέξεις δεν γίνεται να σχηματίζονται διαγώνια, ενώ δεν γίνεται επίσης ένα μέρος των πλακιδίων να τοποθετούνται οριζόντια και ένα άλλο κάθετα.

Μπόνους και σκορ για τη σωστή διάταξη λέξεων από γράμματα

Στο ταμπλό υπάρχουν τετράγωνα με επιπλέον πόντους μπόνους – γραμμάτων και λέξεων, διπλής και τριπλής αξίας. Το διπλό μπόνους γράμματος σημαίνει ότι η αξία του γράμματος που τοποθετείται στο τετράγωνο που σημειώνεται, θα πολλαπλασιάζεται με το δυο. Το τριπλό μπόνους λέξης σημαίνει ότι η αξία ολόκληρης της σχηματισμένης λέξης θα πολλαπλασιάζεται με το τρία. Θεωρητικά (αν και πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια περίπτωση), μπορείτε να αποκτήσετε μπόνους λέξεις 27-πλάσιο (δηλαδή μία λέξη περιλαμβάνει έως και τρία τριπλά μπόνους γραμμάτων. Σε αυτή την περίπτωση τα μπόνους αθροίζονται). Συνήθως όμως οι αντίπαλοι αποκλείουν την πρόσβαση στα υψηλότερα μπόνους και το παιχνίδι κερδίζεται από την απόκτηση πολλών μπόνους γραμμάτων και διπλών λέξεων. Επιπλέον, μπορείτε να αποκτήσετε ένα ειδικό μπόνους πενήντα πόντων, εάν σχηματίσετε μία λέξη με όλα τα 7 γράμματα. Το παιχνίδι το κερδίζει ο παίκτης που αποκτά το μεγαλύτερο σύνολο πόντων, όταν δεν έχει απομείνει για χρήση κανένα άλλο από τα εκατό πλακίδια.

Ο σχηματισμός λέξεων από γράμματα, η αναζήτηση αναγραμμάτων και η διασκέδαση με λέξεις, είναι μερικά από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Scrabble. Εάν ωστόσο θέλετε να ξεκινήσετε την περιπέτειά σας με αυτό το παιχνίδι στα σοβαρά, να θυμάστε ότι αυτή είναι μονάχα η αρχή!